Svět ořechů na dlani

Mandle natural výběrové

Kód: 80/501 80/502 80/1 K 80/5 K 80/10 80/22- Zvolte variantu
Tip
Neohodnoceno
89 Kč 199 Kč 339 Kč 1 639 Kč 3 190 Kč 6 799 Kč od 89 Kč 77,39 Kč bez DPH 173,04 Kč bez DPH 294,78 Kč bez DPH 1 425,22 Kč bez DPH 2 773,91 Kč bez DPH 5 912,17 Kč bez DPH od 77,39 Kč bez DPH
Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Varianta

Zvolili jsme pro Vás cestu výběrových mandlí, které jsou více kontrolované a tím se významně zvyšuje jejich kvalita. Mimo jiné mají plnou chuť mandlí, tak jak by to mělo být...

natural vegan sugar free gluten free (2)

Detailní informace

Detailní popis produktu

mandle natural výběrové

  • Administrativní zařazení: Suché skořápkové plody
  • Složení: Jádra mandlí neloupaná 100%
  • Výrobek může obsahovat stopy arašídů, jiných skořápkových plodů oxidu siřičitého nebo sezamu.
  • Země původu: USA, Španělsko
  • Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém místě
  • Balení: Znovuuzavíratelný doypack sáček (zatavený a se zipem, takže potraviny dlouho vydrží čerstvé i u vás doma)

 

výživové údaje

Nutriční hodnoty / 100 g
Energetická hodnota: 2642 kJ / 631 kcal
Tuky: 52 g
z toho nasycených: 4 g
Sacharidy: 19,2 g
z toho cukry: 4,8 g
Bílkoviny: 18,3 g
Sůl: 0,02 g

 

VĚDĚLI JSTE, ŽE

Mandle pod drobnohledem - ZDRAVÍ A VÝŽIVA

Mandlovník mohl být jedním z prvních stromů, které lidé kultivovali. V Jordánsku našli archeologové důkazy o "zdomácnělých mandlích", které se datují asi 5 000 let před naším letopočtem. Poj´dme se společně podívat na to proč bychom měli mandle konzumovat a jak je využít v jídelníčku

Mandle jsou bohaté na vitamíny a minerály, mají vysoký obsah dietetické vlákniny a  tuků, což je pro lidský organismus velice přínosné.

Mandle můžeme konzumovat mnoha způsoby. Můžeme jíst mandle syrové nebo pražené, jako svačinu samostatně nebo je přidat do sladkých nebo slaných jídel.
Můžeme je využít nakrájené na plátky, ve vločkách, jako mouku, olej, máslo nebo mandlové mléko.

I z toho důvodu je mandle jsou nejvšetranější ořechy na světě. Mandle jsou bohaté na vitamíny a minerály, mají vysoký obsah dietetické vlákniny a  tuků, což je zdravé pro srdce. Výhody mandlí jsou téměř nekonečné! Stačí každý den jednu hrst mandlí....

Nechci v tomto článku zabíhat příliš do podrobných lékařských výrazů, ale v jednoduchosti Vám říct, proč jsou mandle opravdu TOP 1 mezi ořechy.

Nejprve se na věc podíváme z hlediska zdravotního přínosu a posléze výživového (ačkoliv tyto dva aspekty se vždy prolínají).

Zdravotní aspekty:

  1. mandle prokazatelně snižují špatný cholesterol
  2. slouží k prevenci rakoviny tlustého střeva a rakoviny prsu
  3. obecně jsou mandle velmi dobrým antioxidantem
  4. snižují riziko Alzheimerovy choroby (což nám udělá i stravování s nižším příjmem sacharidů
  5. zlepšuje výkon mozku
  6. stabilizují hladinu cukru v krvi
  7. posilují kosterní systém a zuby (vápník a fosfor)

Výživové aspekty:

Mandle můžeme konzumovat mnoha způsoby. Můžeme jíst mandle syrové nebo pražené (uzené, solené, v medu a soli),
jako svačinu samostatně nebo je přidat do sladkých nebo slaných jídel.
Můžeme je využít nakrájené na plátky, ve vločkách,jako mouku, olej, máslo nebo mandlové mléko.

  1. mandle jsou kvalitním zdrojem energie (tj. energie, která vás dokáže zasytit, dodá vám vitaminy, minerály, zdravé tuky, vlákninu apod.)
  2. mandle snižují hladinu cukru v krvi a glykemický index potravin

pokud je rozhozená hladina cukru, ve vás to evokuje stále chutě a máte potřebu se dojídat chvíli po snědeném jídle, což Vám opět rozhazuje glykémii a jste v začarovaném kruhu (hladinu rozhazují sacharidové pokrmy, čím více průmyslově zpracované, tím horší). Pokud si dáte např. banán a k tomu přidáte hrst mandlí, tak vám banán sám o sobě (tolik) nerozhodí hladinu cukru a ještě sytící efekt této např. svačiny bude dostačující do dalšího plánovaného jídla a nebudete mít potřebu se v mezičase dojídat a do samozřejmě spěje i k postupné redukci. (stejně je to například s přidáním do kaší – jen si pohlídat množství) 

  1. jsou vhodné i pro těhotné ženy
  2. díky vápníku a hořčíku mají vliv na sílu a kvalitu vlasů, nehtů a zesílení kosterního sytému, mohou sloužit jako prevence křečí
  3. obsahují slušné procento bílkovin, což je makronutrient, který je základním aspektem dobře sestaveného jídelníčku a okolo nich skládáme další dva: tuky a sacharidy
  4. samozřejmě přispívají k psychické pohodě (pokud je celý jídelníček sestavený z kvalitních potravin)

Nikdy nic není pouze o jedné potravině. Je potřeba na věc koukat z globálního hlediska, ale mandle by určitě neměly chybět ve vašem jídelníčku. Vždy je samozřejmě lepší volit mandle naturální, před upravenou formou.

 

Podle čeho mandle vybírat?

Velikosti mandlí - množství mandlí v jedné unci:

Mandle se třídí do níže uvedených kategorií podle počtu mandlí, které váží 1 unce ( 1 unce =28,3495 gramů)

  • 18/20, 20/22, 23/25, 25/27, 27/30, 30/32, 32/34, 34/36, 36/40 - např. 23-25ks na 1 trojskou unci
  • např. u velikosti 23/25 v jedné unci je cca 23-25 mandlí
  • čím je číslo menší (18/20) tím jsou mandle větší a naopak, čím jsou mandle menší, tím je číslo větší (36/40)
  • velikosti běžně prodávané v České republice - počet ks mandlí v jedné unci: 23/25, 25/27, 27/30

 velikost mandlí

 

Jak poznat dobré mandle?

Existují dva typy mandlí, hořká (semena amygdali amarum) a sladká (semena amygdali dulcis). Hořké mandle lze jen těžko rozlišit od sladkých, mají vyšší obsah amygdalinu, látky, která má na svědomí hořkou chuť. Mezi nejlepší druhy sladkých mandlí patří mandle z Valencie, Malagy a Sicílie. Nejmenší a nejlevnější jsou mandle z Maroka. A jak má vypadat dobrá mandle? Musí být sladká, tvrdá, uvnitř bílá či krémová. Má chutnat jemně, sladce, mandlově. Pokud je mandle nažloutlá, může to znamenat, že není čerstvá, a může mít nažluklou příchuť. 

Existuje cca 30 druhů mandlí, které se pěstují v Kalifornii. Nonpareil a carmel mají největší zastoupení.

MANDLE NONPAREIL

Odrůda má původ v Kalifornii. Nonpareil představuje cca třetinu produkce v Kalifornii, protože má vysokou poptávku ve světě.

  • oblíbená a vyhledávaná odrůda mandlí, která má široké použití, snadno se blanšíruje
  • střední plochý tvar s hladkým povrchem
  •  jsou křupavé a mají ořechovou chuť
  • mají tenkou skořápku a snadno se rozlousknou rukama
  • mají světle hnědou slupku a ostré tvary (carmel mají tmavější slupku)
  • mandle jsou tvrdší, ploché, dlouhé, s tvrdší slupkou 

MANDLE CARMEL

  • mandle mají mírně vrásčitý povrch (nejsou tak hladké jako Nonpareil), středně úzký - kulatý dlouhý tvar, tmavě hnědou slupku
  • používají se pro pečení a blanšírovaný
  • dobře se zpracovávají

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: