Vše balíme čerstvě pro Vás. Dárečky vyrábíme ručně :) Děkujeme za Váš zájem.

Para ořech - Brazilský obr a jeho přínos ke zdraví

Para ořech - Brazilský obr a jeho přínos ke zdraví 

  
Para ořech je jádrem tobolky, která je plodem Juvie ztepilé. Uvnitř tobolky se nachází 12 až 22 semen s pevnou skořápkou a tučným bělavým jádrem, což je náš para ořech. Tento název dostal podle přístavu Pará, odkud putoval do Evropy. Oblastí výskytu je Amazonie  v Jižní Americe. 

Zdravotní přínos pojídání para ořechů je stejně jako u jiných druhů ořechů velmi přínosný jak pro naše tělo, tak i mozek a pro veškeré systémy v těle. 

Tento druh ořechu je známý pro svůj obsah selenu a sním spojenou doporučenou nízkou spotřebou (1 ořech obsahuje čtvrtinu doporučené denní dávky, která je 400μg). Je tedy vhodné konzumovat dva ořechy denně, jelikož příjem selenu je i z jiných látek, a to živočišných. V případě, že jste veganem či vegetariánem, nebál bych se konzumace tří až čtyř ořechů denně. Selen podporuje kardiovaskulární systém, vyživuje pokožku, nehty a vlasy. Para ořech působí protizánětlivě. 

 

Společně s vitamínem E bojuje proti volným radikálům a přispívá tak ke zpomalení stárnutí. Obsahuje i jiné minerály, jako jsou draslík, který pomáhá činnosti srdce, snižuje krevní tlak a pozitivně působí na nervovou soustavu. Hořčík, který ze stovek pozitivních procesů nejvíce ovlivňuje kontrakce svalů a podporuje celkový pohyb všech svalů v těle. Mezi další minerály patří zinek, měď a železo.

 

Para ořechy jsou také důležité pro těhotné ženy. Přispívají ke správnému vývoji mozku plodu. Při doporučeném denním příjmu v podobě dvouořechů para denně se maminky nemusí bát žádných negativních následků, spíše naopak ocení veškeré pozitivní účinky na tělo a mysl.

 

Mezi negativní účinky selenu při jeho překročení doporučené dávky patří nevolnost, vypadávání vlasů, zvracení, třes nebo zarudnutí pokožky.

 

Výživové hodnoty para ořechů

Makroživiny

na 100g

Tuky

66g

Nasycené mastné kyseliny

16g

Trans mastné kyseliny

-

Mononenasycené mastné kyseliny

22g

Polynenasycené mastné kyseliny

25g

Bílkoviny 

14g

Sacharidy

5,5g

z toho cukry

2g

Cholesterol

-

Vláknina

7,5g

Sodík 

3mg

Sůl

-

Draslík 

659mg

Vápník 

160mg

Hořčík 

376mg

Železo 

2,4mg

Vitamin C

0,7mg 

Vitamin B6

0,1mg

PHE

714mg

 

 

Čerstvý para ořech poznáme podle bělavě krémové barvy a plné tučné chuti. Žlutý nádech je známkou žluknutí, ke které mají ořechy tendenci kvůli vysokému obsahu zmíněného tuku. Z toho důvodu se vyplatí skladovat při chladnějších teplotách v nádobě bez přístupu vzduchu a přímého světla. 

 


Ořechy můžeme využít v množství dvou kousků denně, což nenabízí žádnou kreativitu v jídelníčku. Je možné nasekané kusy para ořechů přidat do jogurtu či jen tak jako součástovocné či zeleninové svačiny. 

 

Doporučení pro všechny druhy ořechů. Před použitím namočit do vody a párkrát propláchnout. U luštěnin to děláme automaticky a to z důvodu obsahu fytátů, které brání trávení, stejně jako je tomu u ořechů. U takto upravených ořechů se výrazně sníží obsah fytátů proti kterým bojuje draslík, obsažen společně s nimi.

 

Pokud patříte mezi majitele domácích mazlíčků a to zejména psů, tak můžete obohatit jídelníček o para ořechy i jim. V psím případě selen společně s vitamínem E, který je obsažen ve za studena lisovaných olejích, podporuje elasticitu tkání, brání stárnutí organismu a tkáně proti oxidaci. Oxidace je proces, při kterém vznikají oxidační volné radikály. K tomu dochází při vyšší fyzické aktivitě a pokud se svým pejskem rádi běháte nebo podnikáte jakkoliv dlouhé výlety, jeden para ořech by neměl chybět v jeho misce.