Vše balíme čerstvě pro Vás. Dárečky vyrábíme ručně :) Děkujeme za Váš zájem.

Lískové „lískáče“ ořechy - Nutworld.cz

Tak tohle je klasika. Snad všemi oblíbené lískové ořechy, které se dají často najít na zahradách, okrajích lesa či u polních cest. A co vlastně hledáme? Vyšší keř z čeledi břízovitých obývající takřka celou Evropu s působností dosahující až do chladného Norska a k polárnímu kruhu. 

Ačkoliv je líska obecná tak hojně rozšířena, mnohem častěji v obchodech vidíme plody příbuzné lísky největší, jejíž plody jsou vyváženy do světa největším producentem Tureckem.

Dřevo lísky je měkké a poměrně dost ohebné. Používá se hlavně v řezbářství a košíkářství.

Osobně nevím, jak je tomu v řezbářství, ale moje „indiánská kariéra“ hovoří jasně: „Ty nejlepší luky byly z dědovy zahrady plné lísek.“, proto je líska v hlavách většiny chlapců zakořeněna, jako krásná vzpomínka na pomalu končící léto a prázdniny v doprovodu indiánských ohňů, nocování v týpí a vyřezávání obřích totemů.

Plody lísky obecné jsou mistrem převleků a dají se využít takřka kdekoliv. Sladká či slaná kuchyně? Není problém. V celku, rozdrcené nebo ve formě oříškového másla nebo mléka. Jejich chuť je notoricky známá a používaná bude do konce věků. 

líska obecná

Poznávacím znamením všech ořechů je nekonečné množství zdravých tuků, vitamínů a minerálů. Z vitamínu převládá v lískových oříšcích hlavně vitamín E a řada B. Vitamín E je skvělým antioxidantem neboli látkou zabraňující napadání buněk. Napomáhá boji proti stresu, který je příčinou všeho špatného, co se v lidském životě děje. Dlouhodobý nedostatek vitamínu E může v nejhorším případě způsobit neplodnost a řídnutí vlasů.  

Olej z lískových ořechů se krom kuchyně využívá právě v kosmetice (vlasové masky) a malířství.

Jejich sběr probíhá od září do října, ovlivněný počasím. Samotný plod je uzavřený ve velmi pevné skořápce, která je usazená v „sukýnce“. Právě podle této „sukýnky“ můžeme už na dálku poznat, zda jimi naplnit kapsy, nebo ještě počkat. Z vlastní zkušenosti víme, že pokud je zelená, oříšek nebude ještě úplně ready. V případě hnědé barvy a suché textury máme paradoxně zelenou a sběr může začít.

Skořápka je velmi pevná, postačí nám louskáček na vlašské ořechy nebo kladívko. Čerstvé plody můžeme samozřejmě konzumovat ihned, ale je lepší si počkat a stejně jako „vlašáky“ je nechat trochu proschnout. 

Pro ty, kteří nejsou fanoušky slupky na povrchu plodu máme tip, kterým se jich bezpečně zbavit. Ořechy nejprve několik minut opékáme na suché pánvi. Poté nasypeme na čistou utěrku a tuto vrstvu přikryjeme dalším kusem textilie. Rukami vytvoříme tlak a třením o sobe oříšky přijdou o nahořklou slupku, kterou jako odpadní látku vyhodíme do BIO odpadu. 

Máte ještě pár minut? Mrkněte na další články, ať v tom oříškovém světě máte jasno.