Vše balíme čerstvě pro Vás. Dárečky vyrábíme ručně :) Děkujeme za Váš zájem.

Pistácie - Řečík pistáciový

 

Pistácie

Zdravíme z postele, kde vzniká tento krátký článek pro ty, kteří mají chuť dozvědět se zase něco víc o oříšcích a zdravém stravování. Článek vám zabere zhruba tři minuty a je tak vhodný pro vyplnění pracovní pauzy nebo čekání ve frontě. 

Pojďme hned na to. Tyto řádky budou o pistáciích. Ano, ty zelené oříšky s chutí, která se s oblibou přidává do dezertů, zmrzlin a jiných sladkostí. Hned úvodem se nenechte splést zkušeností se slanou chutí. Klasická forma plodů Řečíku pistáciového jsou brčálově zelené plody ve skořápce uspořádané v „hroznech“ směřujících vzhůru. Běžný styl pěstování jsou sady těchto stromů, které dorůstají až deseti metrů. Na pěstování jsou velmi nenáročné, můžeme tak najít až stoleté stromy rostoucí na velmi chudých, kamenitých půdách. Tuto schopnost mají díky svým kořenům, které se dostanou až do pětimetrové hloubky půdy a tam nacházejí svou „potravu“.

řečík

Zajímavostí je, že mráz tomuto stromu vůbec nevadí. Ba naopak. Pistácie tento pokles teploty přímo vyžadují a dokáží zvládnout teploty až do -25 stupňů. Toto „vegetační období“ pomůže rostlině si odpočinout a následně plodit s větším nasazením.    

Dozrávající plody vypadají barevně velmi podobně, jako červená jablka. Tato dužina ukrývá už známou skořápku, ve které je samotný ořech. 

Ořech na sobě má ještě načervenalou slupku? Ano, tato slupka je nasládlé chuti a je vhodná ke konzumaci. Někdy také můžete narazit na až černou barvu ořechu. To je z důvodu naložení v soli a citronové šťávě před samotným pražením. V některých případech se můžeme také setkat s načervenalou skořápkou, která je nabarvena jako kamufláž skvrn ze sklizně. 

Pro docílení slané chuti pistácií je potřeba ořechy pražit. Po tomto procesu si můžete vychutnat slanou chuť pistácií a cucat skořápky klidně celý večer. 

Co se nutričních hodnot týče, tak pistácie jsou bohaté na kyselinu listovou (vitamin B9), bílkoviny a spoustu dalších tělu prospěšných látek (draslík, hořčík, vápník – obranyschopnost organismu) a samozřejmě antioxidanty. Mezi jejich největší výhodu z pohledu výživových poradců či vašich vnitřních soudců, obsahují pistácie 4x méně kalorií než ostatní ořechy. Hodí se tak do různých redukčních diet a způsobu stravování. 

Zajímavostí II je fakt, že plody pistácie jsou extrémně hořlavé a může dojít i k samovznícení. Proto se nikdy neskladují ve větším množství (kg). 

Pevně věříme, že si najdete cestu k těmto lahodným plodům přírody a zažijete ojedinělou chuť tohoto zeleného pokladu. Jako odbočku na tu správnou cestu můžete využít náš e-shop, kde najdete pistácie i se všemi jejími příbuznými. 

Užijte si čtení a mějte se oříškově.