Vše balíme čerstvě pro Vás. Dárečky vyrábíme ručně :) Děkujeme za Váš zájem.

Vlašské ořechy - Superpotravina plná zdraví

Vlašské ořechy - Superpotravina plná zdraví

Snad každý z nás má kolem sebe možnost spatřit ořešák. Ten, na kterém rostou vlašské ořechy, má název ořešák královský. Může dorůst až do výšky 45ti metrů. Je pěstován primárně kvůli jeho jádrům a dřevu. Jedlé jádro je obaleno zdřevnatělým obalem, který je chráněn zelenou dužinou. V naší republice rostou v hojném počtu, to ale neznamená, že jsou původem z Evropy. Jeho přirozenou oblastí je Balkán společně s Asií, kde ho můžete najít až na úpatí Himaláje.

ořešák královksý

Jádro vlašského ořechu může mít mnoho barev a tvarů. Od světlých odstínů hnědé až po tmavě rudé či vínové. Tyto tmavší odstíny jsou odolnější vůči žluknutí a plísním. Pro ochranu proti plísním a žluknutí je na místě ořechy usušit a skladovat je v temném prostředí.

Nápadná podobnost vlašského ořechu a mozku není náhodou. Jádro ořešáku se skládá převážně z tuku, stejně jako mozek. Obsah omega-3 mastných nenasycených kyselin vyživuje a přispívá k normální funkci mozku. Představte si, že pouhá čtvrtina šálku obsahuje více než 100%ní doporučené množství Omega-3 MK společně s manganem, molybdenem a biotinem. Vitamín E společně s polyfenoly patří k nejefektivnějším přírodním antioxidantům bojujícím proti volným radikálům. Zajímavé je, že vlašské ořechy obsahují melatonin. Melatonin je nazýván spánkovým hormonem.

melatonin

To, kdy vaše tělo chce spát, nebo bdít ovlivňují dva faktory. Prvním z nich je signál vysílaný vnitřním hodinovým strojem nastaveným na dvacet čtyři hodin. Druhým faktor představuje chemická látka, která se hromadí ve vašem mozku a vytváří „puzení ke spánku“. Tou je právě zmíněný melatonin. Právě rovnováha mezi těmito dvěma faktory rozhoduje o načasování spánku.

Melatonin funguje jako obří hlásná trouba, ze které vychází jasná zpráva pro mozek a tělo: „Je tma! Jdeme spát.“ V té chvíli se oficiálně dozvíme o večerce a dostaneme biologický příkaz k zahájení spánku. Vliv na spánek jako takový má však melatonin minimální. Mnoho lidí si však myslí opak, následné vysvětlení nám bude pomůckou. Představme si spánek jako sprint na sto metrů. Melatonin je hlas startéra, který řekne „připravit se do bloku“ a potom výstřelem z pistole zahájí závod. Oficiální startér (spánek) rozhoduje o tom, kdy závod (spánek) začne, ale sám se ho neúčastní.

Když už člověk spí, koncentrace melatoninu v mozku se postupně během spánku snižuje a klesá až do ranních hodin. Pří úsvitu, kdy se i přes zavřená oční víčka dostanou první sluneční paprsky do mozku, dostane epifýza stopku a přestane vylučovat melatonin. Tímto se celému organismu dostane zpráva, že cílová čára závodu (spánku) byla překonána. Můžeme tedy říct, že tento proces funguje na solární energii.

Vlašské ořechy můžeme z těchto důvodů použít jako takovou pomůcku a urychlovač potřeby spánku, když se nám to zrovna bude hodit.

Jádra ořešáku královského samozřejmě obsahují i významné množství bílkovin, sacharidů a minerálů (draslík, hořčík), jako ostatní ořechy. Dále je zde jedinečný profil aminokyselin, který si tělo samo nedokáže vytvořit.  Vlašské ořechy pomáhají s udržením správné hladiny elektrolytů, čímž přispívají k hydrataci. Tyto vlastnosti využijí sportovci, hlavně pak běžci na dlouhé tratě.

Mezi další výhody patří zlepšení reprodukčních schopností u můžu. Jedna studie ukázala, že muži s pravidelným příjmem vlašských ořechů (1/2 šálku) mají kvalitnější spermie ve všech směrech.

Pár tipů na závěr

Před použitím je vhodné ořechy minimálně čtyři hodiny namáčet a to z důvodu lepšího trávení a vstřebávání látek v nich obsažených.

Zbavení se hořké chuti docílíme spařením ořechů a následným odstraněním slupky. Hořkost zmírníme také hodinou v oslazené vodě a vyschnutí na pekáči v teple.

Nedodrhnutelné ruce po loupání ořechů? Citronová šťáva a špína je pryč. Můžete také vyzkoušet lák z kysaného zelí.

ruce od ořechů

 

Tak neváhejte a zařaďte vlašské ořechy do vašeho jídelníčku,

Nutworld.cz

logo-jpg