Vše balíme čerstvě pro Vás. Dárečky vyrábíme ručně :) Děkujeme za Váš zájem.

Pekanový ořech - poklad z Ameriky

Pekanové ořechy

3 minutky času a vy nevíte co s ním? Otevřete si pytlík vašich oblíbených oříšků a pojďte si přitom přečíst těchto pár odstavců z našeho blogu Nutworld.cz. Téma zní, pekanové ořechy. Na rozdíl od vlašských nebo lískových, nejsou pekanové tak známým druhem ořechu. Pojďme to společně napravit a zjistit více informací a důvodů, proč právě „pekany“ zařadit do jídelníčku třeba už dnes.

Pekanové ořechy. Plody ořechovce pekanového vyskytujícího se na jihu Severní Ameriky v údolí řeky Missisippi a také na severu Mexika. Ořechovec pekanový je listnatý mohutný strom tyčící se do výšky až 50ti metrů s šířkou kmene kolem 20ti metrů. 

pekan ořechový

Dřevo ořechovce pekanového je tvrdé a těžké. Využívá se pro výrobu rukojetí nářadí, nábytku, podlahových krytin i jako palivo.

Na oko velmi podobné vlašské ořechy jsou z  botanického hlediska i jim příbuzné. Liší se však v množství mono nenasycených mastných kyselin, jsou tedy méně náchylné na žluknutí, jako je tomu u vlašských ořechů. Dále jsou velmi kalorické, podíl tuků je až 72%. Zbytek tvoří bílkoviny a sacharidy. Jak už ale víme, tento tuk není to nebezpečí, jak se souhrnně o tucích traduje. Chuť pekanových ořechů je jemně krémová a značně „kořeněná“ a chybí zde nahořklá chuť.

Název pekanových ořechů je odvozen od popisu původních domorodců, kde slovo pekan znamená „ořech, který je potřeba rozlousknout kamenem“.

Opět je zde velké množství minerálů, vitamínů, antioxidantů a množství stopových prvků. Neobsahují cholesterol, zato jsou plné hořčíku, železa a vápníku. Konzumace výrazně podporuje obranyschopnost, pozitivně ovlivňuje trávení, pročišťuje cévy, udržují mozek v kondici a bojují proti volným radikálům.

Pravidelná konzumace může člověka uchránit před vznikem žlučových kamenů.

Existuje více než 500 druhů tohoto ořechu. Ke komerční produkci je jich vhodných pouze několik (odrůdy Desirable, Stuart, Zinner, Kiowa) – názvy jsou přiřazovýny objevitelům, místům původu nebo dostala jména od původních domorodců Jižní Ameriky, která je společně s Mexikem největším světovým producentem. 

Co se stravitelnosti týče. Pekanové ořechy vybízejí k jejich namáčení přes noc. Ráno budou mnohem lépe stravitelné a pro tělo vzácnější. Dále přijdou o nežádané látky, jako jsou kyselina fytová a enzymové inhibitory. 

Článek o tomto procesu je součástí našeho blogu zde. Tak třeba zase zítra.