Vše balíme čerstvě pro Vás. Dárečky vyrábíme ručně :) Děkujeme za Váš zájem.

Namáčení ořechů - jednoduchá a efektivní úprava ořechů

Namáčení ořechů a semen

Ořechy a semena jsou zdravou a rychlou možností, jak do sebe dostat kvalitní živiny. Jsou bohaté na bílkoviny, vitamíny a hlavně na tuky. Toto bohatství ořechů lze sklidit o poznání lepší a efektivnější cestou tak, aby byly lépe stravitelné a ještě bohatší na živiny.

mandle natural namočené ve vodě nutworld.cz

Namáčení ořechů a semínek je snadný způsob, jak zlepšit jejich stravitelnost a zvýšit výživovou hodnotu. Ponoření ořechů či semínek do vody na čtyři hodiny může znamenat výrazný přínos. Máčení ořechy zbaví kyseliny fytové a enzymových inhibitorů.

Kyselina fytová slouží ořechům jako sklad pro fosfor a chrání je, dokud nejsou v příznivém prostředí pro klíčení. Pokud budeme konzumovat ořechy v nenamočeném stavu, obsažená kyselina fytová se v těle naváže na minerály a znemožní tak organismu správně trávit. Pokud ořechům dáme trochu času se smočit, uvolní se nejen prach a případné plísně, ale i zmiňovaná kyselina fytová.

Enzymové inhibitory, opět slouží jako pomocníci, bez kterých ořech nezačne klíčit, dokud na to nemá vhodné prostředí (vlho). Ořechům jsou ku prospěchu při klíčení, tělu znesnadňují trávení, jelikož blokují trávicí enzymy. S tím souvisí fakt, že i doporučená denní dávka ořechů, může v nenamočeném stavu způsobit nepříjemný pocit v žaludku.

Ořechy a semena v hnědé slupce (mandle, vlašské ořechy, para ořechy a další) obsahují více enzymových inhibitorů a měly by se tedy několik hodin máčet, aby byly lépe stravitelné. Namáčet ořechy bychom měli ve slané vodě, která chemický proces ještě umocní. Různé ořechy vyžadují různě dlouhý čas strávený ve vodě. Ořechy lze namočit ve větších dávkách a až týden uchovávat v lednici, kde je máme po ruce pro pozdější přípravu jídel.

Samotné namáčení ořechů nám při správném rozvrhnutí zabere asi 15 minut týdně, časová investice je tedy malá a výtěžek pro vaše tělo nesčetněkrát významnější. Jen je potřeba na to myslet předem, na to máme ale různé připomínkové prostředky.

Pokud máte ořechy raději suché, nechte po namočení ořechy uschnout v sušičce na ovoce po dobu 12 – 24 hodin a nebo přes noc v troubě nastavené na padesát stupňů. Takto vysušené ořechy uskladněte ve vzduchotěsné nádobě v suchu a ideálně chladnějším prostředí

Ne jenom ořechy a semena je na místě namáčet. Mezi další potraviny, kterým voda udělá dobře, patří ovesné vločky, divoká rýže nebo druhy luštěnin (hrách, čočka a další).

 

Druh ořechu

Čas namáčení (h)

Kešu

2 h

Arašídy

12 h

Mandle

10 h

Lískové ořechy

7 h

Vlašské ořechy

4 h

Pekanové ořechy

5 h