Vše balíme čerstvě pro Vás. Dárečky vyrábíme ručně :) Děkujeme za Váš zájem.

Kdy je mezinárodní den matek 2024 - datum a tipy na přání

Jarní měsíce přinášejí nejen teplejší počasí a rozkvétající přírodu, ale také příležitost k oslavě. A jedním z nejkrásnějších svátků tohoto období je celosvětový Mezinárodní den matek.

Kdy je Den matek 2024

Pokud se každý rok ptáte, kolikátého je Den matek, poradíme vám: Tento svátek připadá vždy na druhou květnovou neděli - letos připadá Den matek 2024 na 12. května. Toto datum je speciální nejen proto, že se oslavuje v klidný, volný den, ale také díky jeho umístění uprostřed jara, kdy je svět plný nové energie. Je to období, kdy příroda začíná znovu kvést, a stejně tak můžeme znovu oživit a osvěžit naše vztahy s těmi, kteří nás vychovali.

Maminka s dítětem na pláži

Proč se slaví Den matek?

Den maminek je skvělou příležitostí, jak vyjádřit vděčnost a lásku těm, kteří mají v našich životech nezastupitelnou roli. Ať už jde o biologické matky, adoptivní rodiče, tety, babičky, nebo jakékoli jiné opatrovnické osobnosti, tento den je ideální pro to, abychom jim ukázali, jak moc si vážíme všeho, co pro nás udělali. Připravte si pro své nejbližší osobní dárky, přáníčko, nápad na společně strávený čas nebo jen slova vděčnosti a uznání.

Jaký vymyslet na Den matek dárek?

Přemýšlíte, jaký vymyslet na Den matek dárek a přáníčko, které budou originální a zároveň výrazem vaší lásky? Máme pro vás osvědčený nápad - dárkové balíčky, které jsou plné zdravých dobrot. 

Všechny tyto balíčky jsou pečlivě sestaveny tak, aby potěšily opravdu každého – sladké nebo slané (či sladko-slané) oříšky, sušené ovoce a další delikatesy. Jaké dárkové balení bude pro obdarovanou to pravé? Kelímek, dárková krabička, kornoutek, ozdobná dóza, kokosová lžička… jen si vybrat! 

Krásný den matek (v angličtině)

Tip: Pokud si svůj dárkový balíček objednáte s dostatečným předstihem (doporučujeme alespoň 7 dní), budete mít jistotu, že vám dorazí včas. Můžete se také přihlásit k odběru našeho newsletteru - blížící se Den matek vám rádi připomeneme a třeba někdy pošleme i nějakou slevu navíc.

Historie - Mezinárodní den matek

Kořeny tohoto svátku sahají až do antického Řecka. Tento den byl oslavováním plodnosti/matek a byl spojován s uctíváním pohanské bohyně Rhey - matky bohů.

V Anglii se tento svátek slaví již od 16. století a má název Mateřská neděle (nebo Neděle matek). Lidé z chudých vrstev tehdy sloužili v domácnostech bohatých daleko od domova a nemohli tak trávit čas se svými matkami. Z tohoto důvodu dostávali sloužící na tento den volno k návratu domů nebo k navštívení kostela ve svém rodném městě, kde žily jejich matky a ostatní příbuzní.

Pravidelně se tento svátek začal mezinárodně oslavovat od roku 1908 na počest Anny Reeves Jarvisové, která bojovala za práva matek. V roce 1914 vyhlásil tehdejší prezident USA Woodrow Wilson první oficiální oslavu Dne matek, coby celonárodního svátku, konající se druhou květnovou neděli.

Dítě sbírající květiny

V Československu se tento den začal slavit slavit v roce 1923, Alice Masaryková byla jeho hlavní propagátorkou. Po konci druhé světové války byl postupně upozaďován oslavami Mezinárodního dne žen (který se slaví vždy 8. března). I přesto se v některých rodinách nadále připomínal. Po roce 1989 se Den matek v ČR opět začal slavit veřejně. MDŽ se v naší zemi zachoval také, podobně, jako v jiných zemích. V některých zemích se oba svátky sloučily dohromady.

Závěr

Den matek je příležitostí ukázat našim matkám a osobám, které o nás pečovaly, jak moc náš život ovlivnily a formovaly. Ať už to bude prostřednictvím osobního přáníčka, květin, nebo pečlivě vybraného dárku. Důležité je, aby se cítily milovány a oceněny. Nezapomeňte, že každý den je šancí říci "děkuji" a Den matek je jen jedním z mnoha dnů, kdy to můžeme vyjádřit naplno.

Zdroje