Studentská směs
Kód: 2702/500 2702/1 K 2702/3 K Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
Složení: Rozinky natural, Kešu natural ww320, Mandle natural, arašídy pražené, kokos platy
Arašídy pražené
- Administrativní zařazení: Suché skořápkové plody
- Složení: Podzemnice olejná na sucho pražená (alergeny zvýrazněny tučně)
- Výrobek může obsahovat skořápkové plody, oxid siřičitý nebo sezam
- Země původu: USA, Argentina
- Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém místě
energetická hodnota: 2374kj /567kcal,tuky: 49,2g z toho nasycené mastné kyseliny: 6,8g sacharidy: 16,1g z toho cukry: 3,9g bílkoviny: 25,8g sůl: 0g
Je snad někdo, kdo by tento „oříšek“ neboli „burák“ neznal? Nenechte se zmást tvrzením hned v první větě. Arašídy nejsou oříšky. Arašídy jsou luštěninou schovanou v luscích Podzemnice olejné, která pochází z jižní Ameriky a její historie je dlouhá už šest tisíc let. Podle názvu můžeme odvodit, kde arašídy na rostlině najdeme. Pod zemí se ukrývají společně s kořeny, kde jsou v luscích chráněné a vyživované, než přijde čas pro jejich sklizeň.
Někteří se arašídům vyhýbají, kvůli jejich kalorické hodnotě. Ne vždy je třeba se řídit tabulkami plných čísel a pojmů. Z hlediska zdraví prospěšných látek se bavíme hlavně o tucích, které jsou zastoupeny téměř 50ti procenty. Ve 100g je 47g tuků, 26g bílkovin a 16g sacharidů. Jsou tedy i dobrým zdrojem bílkovin bez většího obsahu cukru. Přítomnost tuků zde není strašákem. Přiměřené množství nepražených, nesolených či jinak upravených ořechů jde ruku v ruce se zdravím.
Arašídy v sobě skrývají hned celou škálu vitamínů a minerálů. Ve velkém množství je zde obsažen hořčík, který je známý jako prostředek proti svalovým křečím a únavě svalů. Není tedy na škodu přidat „buráky“ do snídaně před fyzickou aktivitou. Dále v nich najdeme vápník, železo, fosfor, mangan, měď, zinek a selen. O selenu jste měli možnost si zde přečíst. Je tedy na místě upravit denní příjem para ořechů, kde je doporučeno množství tří ořechů. Jednorázový příjem vyššího množství selenu není tragédií, každodenní zvýšená dávka může být zdraví nebezpečná. Nesmíme zapomenout na skvělý antioxidant vitamin E a řadu vitamínů B, které jsou pro organismus nepostradatelné a doporučují se suplementovat. Jejich nedostatek má nepříznivý vliv na soustředění, správné trávení nebo na neefektivní hospodaření s cukrem v krvi. Dále zde máme kyselinu listovou, která je nedílnou součástí vývoje plodu u těhotných maminek.
Arašídy jsou výjimečné díky poměrně vzácné látce resveratrol. Přírodní antioxidant, jemuž je přiřazováno mnoho léčivých účinků na řadu onemocnění. Závěry jsou však kontroverzní, kde jedna skupina odborníků praví to a druhá zase ono. V nejlepším případě bychom se bavili o látce, která má vliv na kardiovaskulární systém a má preventivní účinky proti rakovině a má za následek dlouhověkost. Největší množství resveratrolu je obsaženo v červeném víně.
Tato luštěnina má však své velké minus. Je to silný alergen, který vyvolává slzení, vyrážku, otoky nebo průjem. V nejhorších případech jsou omezeny dýchací cesty, pokles krevního tlaku a celkový kolaps organismu. Alergií nicméně trpí pouhé půl procento populace a ve většině případů se projevuje jen mírnějšími příznaky. Nemusíte se ničeho bát, pokud na ně půjdete pomalu, včas zaručeně poznáte, zda je to správná či špatná cesta. Je zde spousta druhů oříšků a semínek, které budou skvělou a chutnou náhražkou této luštěniny.
Rozinky natural bez SO2
- Administrativní zařazení: zpracované ovoce jednodruhové
- Složení: rozinky, slunečnicový olej
- Výrobek může obsahovat pecky, stopy arašídů, jiných ořechů, lepku, oxidu siřičitého a sezamu
- Země původu: Chile (JAR)
- Skladování: Skladujte při teplotách do 18°C, relativní vlhkosti vzduchu do 65% a chraňte před slunečními paprsky
- alergeny: NE
Ve 100 g rozinek se nachází kolem 70 g sacharidů. Cukry jsou tvořeny především fruktózou a glukózou. Hroznové víno, resp. rozinky mají vůči ostatním druhům ovoce větší zastoupení glukózy, pro to je glykemický index rozinek vyšší - dosahuje průměrné hodnoty GI 65. Znamená to tedy, že hladina krevního cukru po jejich konzumaci stoupá poměrně rychle. Rozinky obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která je příznivá pro zažívací soustavu a prevenci častých civilizačních onemocnění.
Rozinky se nejčastěji používají jako přídavek ke sladkým jídlům (obilné kaše, vločky, nákypy), při pečení (bábovky, mazance). Najdeme je v müsli, cereálních směsích, müsli tyčinkách. Jejich příjemné chuti se využívá při přípravě omáček, vzácně i úpravě ryb a masa. Výborné jsou rozinky ve sladkých nápojích a alkoholických likérech. Výhodné je před použitím rozinky namočit na 1-2 hodiny do vody. Nabobtnáním se naředí obsah cukrů a celkové energie. Rozinky jsou výborné alternativní přírodní sladidlo.
energetická hodnota: |
1264kj /302kcal |
tuky: | 0,5g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 0,1g |
sacharidy: | 79,2g |
z toho cukry: | 59,2g |
bílkoviny: | 3,4g |
sůl: | <0,01g |
Proti nadměrnému vysychání rozinek je výhodné ukládat je do vzduchotěsných obalů a skladovat při nižších teplotách. Pokud jsou rozinky starší, cukry v nich obsažené krystalizují. Krystalizací se však nemění jejich nutriční hodnota. Krystalky se dají rozpustit ponořením rozinek do jakékoliv tekutiny (horká voda, mléko, alkohol, ovocná šťáva).
Kokosové chipsy
- administrativní zařazení: Suché skořápkové plody - kokosové ořechy
- Složení: Kokos plátky 100%
- Výrobek může obsahovat stopy arašídů, jiných skořápkových plodů, oxidu siřičitého nebo sezamu
- Země původu: Srí Lanka , Filipíny
- Balení: Znovuuzavíratelný PP obal nebo vakuováno v PP obalu (během přepravy může dojít k rozvakuování, které neovlivní kvalitu)
- Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém místě
Kokosové chipsy jsou jednou z mnoha variant jak využít a zkonzumovat bílou dužinu kokosového ořechu. Jsou elegantní alternativou strouhaného kokosu. Ozvláštněte Vaše kulinářské výtvory jemnými, nadýchanými plátky kokosu.
Kokosové chipsy lze jíst jen tak, či je zkombinovat s jinými surovinami třeba ve směsi ořechů a sušeného ovoce. Kromě hořčíku (kterého máme v potravě obvykle málo) kokosový ořech obsahuje i jiné minerály důležité pro svalovou soustavu a kosti, například vápník a fosfor. Nejvíce zastoupenou živinou v kokosu jsou tuky, které tvoří třetinu hmotnosti zralého ořechu. V sanskrtu, jazyce starověké Indie, se kokosová palma nazývá kalpa vriksha, což přeloženo znamená "strom, který dává vše potřebné pro život".
Energetická hodnota: | 660kcal/2761kJ |
Tuky: | 64,5 g |
z toho nasycených: | 57,2 g |
Sacharidy: | 23,7 g |
z toho cukry: | 7,4 g |
Bílkoviny: | 6,9 g |
Sůl: Vláknina |
0 g 16,3 g |
Sodík 37 mg
Hořčík 90 mg
Vápník 26 mg
- Administrativní zařazení: Suché skořápkové plody
- Složení: Jádra mandlí neloupaná 100%
- Výrobek může obsahovat stopy arašídů, jiných skořápkových plodů oxidu siřičitého nebo sezamu.
- Země původu: USA, Španělsko
- Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém místě
- Balení: Znovuuzavíratelný doypack sáček (zatavený a se zipem, takže potraviny dlouho vydrží čerstvé i u vás doma)
Nutriční hodnoty / 100 g | |
---|---|
Energetická hodnota: | 2642 kJ / 631 kcal |
Tuky: | 52 g |
z toho nasycených: | 4 g |
Sacharidy: | 19,2 g |
z toho cukry: | 4,8 g |
Bílkoviny: | 18,3 g |
Sůl: | 0,02 g |
Mandle pod drobnohledem - ZDRAVÍ A VÝŽIVA
Mandlovník mohl být jedním z prvních stromů, které lidé kultivovali. V Jordánsku našli archeologové důkazy o "zdomácnělých mandlích", které se datují asi 5 000 let před naším letopočtem. Pojďme se společně podívat na to proč bychom měli mandle konzumovat a jak je využít v jídelníčku
Mandle jsou bohaté na vitamíny a minerály, mají vysoký obsah dietetické vlákniny a tuků, což je pro lidský organismus velice přínosné.
Mandle můžeme konzumovat mnoha způsoby. Můžeme jíst mandle syrové nebo pražené, jako svačinu samostatně nebo je přidat do sladkých nebo slaných jídel.
Můžeme je využít nakrájené na plátky, ve vločkách, jako mouku, olej, máslo nebo mandlové mléko.
I z toho důvodu je mandle jsou nejvšestranější ořechy na světě. Mandle jsou bohaté na vitamíny a minerály, mají vysoký obsah dietetické vlákniny a tuků, což je zdravé pro srdce. Výhody mandlí jsou téměř nekonečné! Stačí každý den jednu hrst mandlí....
Nechci v tomto článku zabíhat příliš do podrobných lékařských výrazů, ale v jednoduchosti Vám říct, proč jsou mandle opravdu TOP 1 mezi ořechy.
Nejprve se na věc podíváme z hlediska zdravotního přínosu a posléze výživového (ačkoliv tyto dva aspekty se vždy prolínají).
Zdravotní aspekty:
- mandle prokazatelně snižují špatný cholesterol
- slouží k prevenci rakoviny tlustého střeva a rakoviny prsu
- obecně jsou mandle velmi dobrým antioxidantem
- snižují riziko Alzheimerovy choroby (což nám udělá i stravování s nižším příjmem sacharidů
- zlepšuje výkon mozku
- stabilizují hladinu cukru v krvi
- posilují kosterní systém a zuby (vápník a fosfor)
Výživové aspekty:
Mandle můžeme konzumovat mnoha způsoby. Můžeme jíst mandle syrové nebo pražené (uzené, solené, v medu a soli),
jako svačinu samostatně nebo je přidat do sladkých nebo slaných jídel.
Můžeme je využít nakrájené na plátky, ve vločkách,jako mouku, olej, máslo nebo mandlové mléko.
- mandle jsou kvalitním zdrojem energie (tj. energie, která vás dokáže zasytit, dodá vám vitaminy, minerály, zdravé tuky, vlákninu apod.)
- mandle snižují hladinu cukru v krvi a glykemický index potravin
pokud je rozhozená hladina cukru, ve vás to evokuje stále chutě a máte potřebu se dojídat chvíli po snědeném jídle, což Vám opět rozhazuje glykémii a jste v začarovaném kruhu (hladinu rozhazují sacharidové pokrmy, čím více průmyslově zpracované, tím horší). Pokud si dáte např. banán a k tomu přidáte hrst mandlí, tak vám banán sám o sobě (tolik) nerozhodí hladinu cukru a ještě sytící efekt této např. svačiny bude dostačující do dalšího plánovaného jídla a nebudete mít potřebu se v mezičase dojídat a do samozřejmě spěje i k postupné redukci. (stejně je to například s přidáním do kaší – jen si pohlídat množství)
- jsou vhodné i pro těhotné ženy
- díky vápníku a hořčíku mají vliv na sílu a kvalitu vlasů, nehtů a zesílení kosterního sytému, mohou sloužit jako prevence křečí
- obsahují slušné procento bílkovin, což je makronutrient, který je základním aspektem dobře sestaveného jídelníčku a okolo nich skládáme další dva: tuky a sacharidy
- samozřejmě přispívají k psychické pohodě (pokud je celý jídelníček sestavený z kvalitních potravin)
Nikdy nic není pouze o jedné potravině. Je potřeba na věc koukat z globálního hlediska, ale mandle by určitě neměly chybět ve vašem jídelníčku. Vždy je samozřejmě lepší volit mandle naturální, před upravenou formou.
Podle čeho mandle vybírat?
Velikosti mandlí - množství mandlí v jedné unci:
Mandle se třídí do níže uvedených kategorií podle počtu mandlí, které váží 1 unce ( 1 unce =28,3495 gramů)
- 18/20, 20/22, 23/25, 25/27, 27/30, 30/32, 32/34, 34/36, 36/40 - např. 23-25ks na 1 trojskou unci
- např. u velikosti 23/25 v jedné unci je cca 23-25 mandlí
- čím je číslo menší (18/20) tím jsou mandle větší a naopak, čím jsou mandle menší, tím je číslo větší (36/40)
- velikosti běžně prodávané v České republice - počet ks mandlí v jedné unci: 23/25, 25/27, 27/30
Jak poznat dobré mandle?
Existují dva typy mandlí, hořká (semena amygdali amarum) a sladká (semena amygdali dulcis). Hořké mandle lze jen těžko rozlišit od sladkých, mají vyšší obsah amygdalinu, látky, která má na svědomí hořkou chuť. Mezi nejlepší druhy sladkých mandlí patří mandle z Valencie, Malagy a Sicílie. Nejmenší a nejlevnější jsou mandle z Maroka. A jak má vypadat dobrá mandle? Musí být sladká, tvrdá, uvnitř bílá či krémová. Má chutnat jemně, sladce, mandlově. Pokud je mandle nažloutlá, může to znamenat, že není čerstvá, a může mít nažluklou příchuť.
Existuje cca 30 druhů mandlí, které se pěstují v Kalifornii. Nonpareil a carmel mají největší zastoupení.
MANDLE NONPAREIL
Odrůda má původ v Kalifornii. Nonpareil představuje cca třetinu produkce v Kalifornii, protože má vysokou poptávku ve světě.
- oblíbená a vyhledávaná odrůda mandlí, která má široké použití, snadno se blanšíruje
- střední plochý tvar s hladkým povrchem
- jsou křupavé a mají ořechovou chuť
- mají tenkou skořápku a snadno se rozlousknou rukama
- mají světle hnědou slupku a ostré tvary (carmel mají tmavší slupku)
- mandle jsou tvrdší, ploché, dlouhé, s tvrdší slupkou
MANDLE CARMEL
- mandle mají mírně vrásčitý povrch (nejsou tak hladké jako Nonpareil), středně úzký - kulatý dlouhý tvar, tmavě hnědou slupku
- používají se pro pečení a blanšírovaný
- dobře se zpracovávají
Kešu ww320 natural
.png)
- Administrativní zařazení: Suché skořápkové plody
- Složení: Kešu ww320 100%
- Specifikace kvality: ww320 je označení kvality a velikosti - číslo "320" značí nadprůměrnou velikost (přesně to znamená, že v jedné libře najdeme 320 celých jader); "ww" je zkratkou anglického výrazu "whole white", ten označuje celá bílá (nepopálená) kešu jádra
- Výrobek může obsahovat stopy arašídů, jiných skořápkových plodů, oxidu siřičitého nebo sezamu. Alergeny vyznačeny tučně
- Země původu: Afrika
- Výrobek může obsahovat stopy arašídů, jiných skořápkových plodů oxidu siřičitého nebo sezamu.
- Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém místě
- Balení: Znovuuzavíratelný PP obal nebo vakuováno v PP obalu (během přepravy může dojít k rozvakuování, které neovlivní kvalitu)
Výživná hodnota kešu ořechů: Kešu jsou výborným zdrojem bílkovin a jsou oblíbené u příznivců zdravé výživy pro svůj obsah výživných látek. Těmi nejvýraznějšími jsou hořčík, nenasycené mastné kyseliny, minerály (železo, zinek) a vitamíny A, B1 a E.
Kde kešu rostou: Kešu rostou až na 12 m vysokých stromech jménem ledvinovník západní. Oříšek sám je zavěšený v tvrdém pouzdře na dužině, které se říká kešu jablko. Dostat semeno z tohoto plodu je velmi náročné a zaměstnává spoustu lidí v Indii či Vietnamu. Tyto země jsou současně největším producentem kešu ořechů.
Využití kešu ořechů: Kešu ořechy jsou skvělé samotné, ale také jako přísada do různých dezertů a jiných sladkých i slaných pokrmů, nebo se z nich dá vyrobit vynikající kešu krém.
energetická hodnota: |
2576kj /615kcal |
tuky: | 46,9g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 9,1g |
sacharidy: | 32,6g |
z toho cukry: | 5,2g |
bílkoviny: | 15,3g |
sůl: | <0,03g |
Kešu patří v České republice mezi nejoblíbenější oříšek. I z toho důvodu jsme jim dali prostor hned na začátku.
Suchý plod kešu roste na stromě, který se jmenuje ledvinovník západní. Mnoho lidí neví, že se ve skutečnosti jedná o pecky kešu jablíček, které na tom stromě rostou, přičemž na každém z nich se nachází jedlá nažka a to je náš kešu oříšek
O zdravotním benefitu kešu ořechů opět není pochyb. Avšak stejně jako v minulých článcích, ani teď není mým cílem vám zde vypisovat jednotlivé studie, odborné názvy apod., ale ve stručnosti Vám říci, jak nám kešu ořechy přispějí k našemu zdraví, jak je zařadit do jídelníčku a pár obecných informací navrch.
ZDRAVOTNÍ ASPEKTY
- Kešu ořechy oproti ostatním ořechům obsahují více železa.
- Obsahují kvalitní tuky, které pomáhají zvyšovat dobrá holesterol.
- Obsahují velmi slušné množství rozpustné vlákniny
- Kešu oříšky jsou zdrojem hořčíku, zinku, mědi, fosforu a železa. Obsahují vitamíny skupiny B, vitamin E a K.
- Jako většina ořechů jsou kešu ořechy významnými antioxidanty
A mnoho dalších benefitů, o kterých se můžete dočíst v článku Úvod ve SKOŘÁPCE.
Zde je náhled na nutriční hodnoty Kešu ořechů ve 100g, který mluví sám za sebe.
Zajímavostí u těchto oříšků je jejich podíl sacharidů, který je oproti ostatním ořechům několikanásobně vyšší. Proto u stravovacích režimů postavených na nižším příjmu cukrů je kešu potřeba konzumovat v menší míře nebo s nimi pouze doplnit jiné ořechy.
VÝŽIVOVÉ ASPEKTY
Kešu můžeme konzumovat mnoha způsoby. Můžeme je jíst syrové nebo pražené (uzené, solené,…) jako svačinu samostatně nebo je přidat do sladkých nebo slaných jídel. Můžeme je využít namleté na kousky, ve vločkách,jako mouku a mnoho dalšího
Kešu ořechy jsou kvalitním zdrojem energie (tj. energie, která vás dokáže zasytit, dodá vám vitaminy, minerály, zdravé tuky, vlákninu apod.)
- kešu snižují hladinu cukru v krvi a glykemický index potravin. i když, jak už jsme se zmínili, obsahují oproti jiným ořechům, větší množství sacharidů, díky tukům dokážou hladinu lépe stabilizovat.
„Pokud je rozhozená hladina cukru, bude to u vás evokovat stále chutě a a budete mít potřebu se dojídat chvíli po snědeném jídle, což vám opět bude rozhazovat glykémii a jste v začarovaném kruhu (hladinu rozhazují sacharidové pokrmy, čím více průmyslově zpracované, tím horší). Pokud si dáte např. banán a k tomu přidáte hrst kešu, tak vám banán sám o sobě (tolik) nerozhodí hladinu cukru a ještě sytící efekt této např. svačiny bude dostačující do dalšího plánovaného jídla a nebudete mít potřebu se v mezičase dojídat a to samozřejmě spěje i k postupné redukci. (stejně je to například s přidáním do kaší – jen si vždy pohlídat množství)
- jsou vhodné i pro těhotné ženy
- díky vápníku a hořčíku mají vliv na sílu a kvalitu vlasů, nehtů a zesílení kosterního sytému, mohou sloužit jako prevence křečí
- obsahují slušné procento bílkovin, což je makronutrient, který je základním aspektem dobře sestaveného jídelníčku a okolo nich skládáme další dva: tuky a sacharidy
- samozřejmě přispívají k psychické pohodě (pokud je celý jídelníček sestavený z kvalitních potravin)
Nikdy nic není pouze o jedné potravině. Je potřeba na věc koukat z globálního hlediska, ale mandle by určitě neměly chybět ve vašem jídelníčku. Vždy je samozřejmě lepší volit mandle naturální, před upravenou formou.
JAK BY MĚLY KEŠU OŘECHY VYPADAT?
Zdravé a bezchybné oříšky by měly mít světlé krémové zbarvení bez prasklin, plísní, skvrn a zatuchlého zápachu.
VELIKOSTI A DRUH ZPRACOVÁNÍ KEŠU
Je několik druhů kešu a jsou odstupňované dle velikosti – čím větší ořech, tím je jeho cena vyšší a naopak čím více je ořech půlený, tím by jeho cena měla klesat.
SKLADOVÁNÍ
Kešu ořechy by se měli skladovat na chladném místě a tmavém místě. Ideálně je skladovat v nádobě, kde není přístup kyslíku nebo u dobře uzavíratelných sáčcích. Pokud toto dodržíte, ořechy by měly vydržet 5 – 6 měsíců.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Směsi ořechů |
---|---|
Záruka: | 8 - 10 měsíců |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Nutworld.cz se specializuje na balení ořechů. semínek, sušeného ovoce a produktů z nich.
Mgr. Jan Vlček
Nutworld.cz
Lhota za Červeným Kostelcem, ul. Bratří Čapků 201
549 41
Naším cílem je mít vysokou kvalitu produktů, které si zamilujete a budete se k nám rádi vracet. Mimo jiné na našich stránkách najdete výrobky zdravé výživy, doplňky stravy, abychom Vám dokázali nabídnout co nejvíce na jednom místě.