Vše balíme čerstvě pro Vás. Dárečky vyrábíme ručně :) Děkujeme za Váš zájem.

Mák, bohatý zdroj vápníku

Mák

Pokud patříte mezi milovníky máku a jeho zrníčka mezi zuby vám nevadí, pojďte si přečíst tento článek, který vám zabere stejně málo času, jako příprava dezertu na konci článku. 

Mák patří mezi oblíbenou trojkombinaci náplně do buchet, ale také na první místo v žebříčku obsahu vápníku. Obsahuje ho totiž zhruba dvanáctkrát více než jakékoliv živočišné mléko. Vápník je v našem těle ze všech minerálním látek nejzastoupenější. Podílí se na tvorbě našich kostí, zubů a také zásaditosti krve, která je důležitá pro udržení zdravého organismu a prostředí, ve kterém se nemohou tvořit nemoce.

 Obsah vápníku ve 100g máku je okolo 1400mg. Ve stejném množství je však i 1,62mg kyseliny šťavelové, která organismu brání v plném vstřebání a následkem je pouze 8-15% celkového vstřebání a to je 112 - 210mg. Živočišné mléko obsahuje 125mg vápníku ve 100ml mléka. Vstřebatelnost vápníků z mléčných produktů je 30%. To znamená, že ve stejném množství mléka najdeme okolo 40mg, třetina množství v máku. Pokud vás tedy zajímá váš příjem vápníku, zapřemýšlejte nad obohacením vašeho jídelníčku o mák a výrobky z něj. Ať už je to makové "nemléko" nebo dezert. 

Mák je také bohatý na bílkoviny, a to z 18%. 18g bílkoviny ve 100g máku je pěkné množství na něco tak malého, jako jsou maková semínka.

My jsme si pro vás jeden recept na dezert připravili. Jedná se o nepečenou pochoutku z máku, kokosu, ořechů a sušeného ovoce.  

Co budete potřebovat?

  • 50g mák
  • 50g strouhaný kokos
  • 50g jemných ovesných či jiných vloček
  • 2 banány
  • 2 polévkové lžíce agávového/javorového sirupu
  • 100g nadrcených a předem namočených vlašských ořechů
  • Hrst sušeného ovoce (rozinky, goji, švestky, …)

 

Jdeme na to

 

Do mísy dáme banány, mák, kokos, vločky, agávový sirup a vše poctivě rukama spojíme do těsta. Tímto těstem vyplníme vámi vybranou a pečícím papírem vyloženou nádobu v hloubce kolem 2cm. Po zarovnání zasypeme povrch nadrcenými vlašskými ořechy a směsí sušeného ovoce. Necháme přes noc v lednici a druhý den se do toho můžeme všichni pustit.