Vše balíme čerstvě pro Vás. Dárečky vyrábíme ručně :) Děkujeme za Váš zájem.

Konopné semínko - vše, co byste měli vědět


Obliba konopných potravin za posledních pár let vzrůstá a to má své dobré důvody. Konopí se vyznačuje mnoha vlastnostmi, které je odlišují od ostatních plodin. Je to na živiny bohatá, průmyslově neupravená potravina v přírodním stavu. To znamená, že z něj není potřeba vytvářet izoláty nebo výtažky. To však neznamená, že se to neděje a proto můžeme na pultech obchodů objevit třeba konopný proteinový prášek.


Konopí je ve svém přirozeném stavu více zásadotvorné než většina jiných bílkovin a má vyšší pH, což je pro uchování těla v zásaditém stavu nanejvýš důležité. Zásaditá povaha těla má za následek vnitřní prostředí, ve kterém se v podstatě nemůže dít nic špatného. S touto pH hodnotou tělo lépe a rychleji regeneruje, tráví a vykonává veškeré procesy správně a včas.

konopný protein nutworld.cz


Protein obsažený v konopí je úplný, to znamená, že obsahuje všech 10 esenciálních aminokyselin. Je tedy kvalitnější než jiné zdroje bílkovin. Esenciální aminokyseliny jsou ty, které tělo musí přijímat z jiných zdrojů, není schopno si je vytvářet samo. Toto plné spektrum je prospěšné pro každou aktivní osobu z důvodů tvoření svalové hmoty, rychlejší regenerace a posílení imunity. Další prospěšnou vlastností je protizánětlivost konopných produktů, která se hodí při opravě měkkých tkání poškozených po fyzické námaze. Edestin, aminokyselina obsažená pouze v konopí je považována jako nedílná součást lidské DNA. Díky edestinu představuje konopí rostlinný zdroj nejpodobnější lidskému profilu aminokyselin.


Podobnost profilu aminokyselin není však jediná shoda. Mezi další patří Omega-3 a 6 nenasycené mastné kyseliny, které jsou v konopí hojně zastoupeny. Poměr mezi omega-3 a omega-6 je 1:3, stejně jako je tomu v lidském těle. Jak už asi všichni dobře víme, tyto „zdravé tuky“ mají spousty užitečných dopadů na lidské zdraví, mezi hlavní patří podpora správné činnosti mozku, zraku, nervového a kardiovaskulárního systému.


Poněvadž jsou konopné potraviny tepelně neupravené, udržují si přirozeně vysoké množství vitamínů (A, B, C, E), minerálů (hořčík, draslík, železo, …), kvalitních vyvážených tuků (omega-3 a 6), antioxidantů, vlákniny a silně zásadotvorného chlorofylu. Olejová část semena obsahuje kyselinu olejovou a cannabidiolovou.
Kyselina olejová má silné protizánětlivé účinky, pomáhá také v boji proti oxidaci „zdravého“ cholesterolu a tím nás oddaluje od kardiovaskulárních chorob a podporuje správnou činnost krevního oběhu. Kyselina cannabidiolová (CBDA) je jedna ze základních látek v rostlinách konopí, vyskytuje se v rostlině od počátečního růstu. Některé studie v posledních letech ukázaly, že by CBDA mohlo mít velké množství zdravotních výhod a to schopnost zpomalovat růst rakovinných buněk, zpomalovat růst bakterií a ve spolupráci s dalšími kyselinami v konopí má silné protizánětlivé vlastnosti.


Konopné semínko můžeme koupit vyloupané či nevyloupané, které se hodí na klíčení. Semínka přes noc smočíme ve vodě a ráno vložíme do klíčící misky či nádoby přikryté a utěsněné plátýnkem kvůli dostatečné vlhkosti. Každé ráno a večer semínka propláchneme vodou a necháme odkapat přes plátýnko zbylou vodu. V biomisce to mají na starosti speciální odtoky. Po pár dnech semínka začnou klíčit a jsou tak skvělým obohacením jídelníčku o kvalitní bílkoviny a tuky, které díky naklíčení budou již předtrávené. Tělo tak přijme čistou energii bez jakékoliv ztráty na její zpracování.


Při výběru konopných potravin je zvlášť důležité si dát pozor na čerstvost. To platí pro konopný olej, semínka a i proteinový prášek. Temně zelená barva, příjemná vůně a sladká, ořechová chuť svědčí o nedávné sklizni. Stejně jako u každé potraviny doporučujeme vybírat výrobky z konopí nebo samotná semínka vypěstovaná bez použití herbicidů či pesticidů.