Vše balíme čerstvě pro Vás. Dárečky vyrábíme ručně :) Děkujeme za Váš zájem.

Brusinky a jejich vliv na naše zdraví

Brusinky

Rok se nám pomalu blíží ke konci a máme tu podzim. Období, kdy se příroda chystá na zimní odpočinek. Dny se krátí, teploty snižují a my vyndáváme svetry a kabáty. S tímto ročním období přijdou krásné změny v podobě přírodních scenérií v teplých barvách a procházky se stanou o to příjemnějším pohlazením na duši i oku člověka. Nikdy není vše pouze krásné a příjemné. Rýma, kašel, nachlazení a s nimi spojené problémy můžou potkat nejednoho z nás.  

My v Nutworld.cz dbáme na to, abyste byli lidé zdraví a plní síly. Máme toho spoustu co nabídnout a tímto článkem vám chceme poskytnout informace o brusinkách, jejich léčivých účincích a také s vámi chceme sdílet recept na sušenky s brusinkami, kvůli kterým nebudete muset mít sebemenší výčitky.

 Pod slovíčkem brusinka si všichni vybavíme červenou sladkou bobulku, někteří z vás si jí okamžitě spojí se "svíčkovou". Obecný název je odvozen od keřů z rodu brusnic, kam spadají také borůvky. U nás se můžeme ve volné přírodě setkat s chráněnou brusnicí brusinkou, mnohem větší popularity se dočkali tzv. brusinky americké (klikva velkoplodá), kterým se daří ve Spojených státech a v Kanadě. Zde jsou pěstovány zajímavým způsobem pod vodou a sklízejí se stroji, které je pod vodou očešou a brusinky na hladině posbírají do vaků ze kterých jsou následně rozděleny podle určitých kritérií. 

Klikva-velkoplodá nutworldcz

Tyto americké brusinky jsou mnohem větší a oproti lesním brusinkám jsou méně agresivní na chuti. Dalším rozdílem je možná konzumace syrových brusinek v případe brusinek amerických. Stačí je mírně osladit a trpkost je pryč. Naše brusinky jsou kyselé a nahořklé zároveň a konzumují se teprve po tepelné úpravě.

S brusinkami je spojeno spoustu léčivých účinků, nejznámějším a studiemi doloženým účinkem je boj proti nemocím močových cest. Brusinky mají antiadhezní působení, to znamená, že mají schopnost odlupování bakterií ze stěn močového měchýře a urychlují tak čištění této oblasti. Šťáva z brusinek má antibiotické účinky na bakterie způsobující infekce, obzvláště na Escherichia coli. Tyto účinky má částečně na svědomí kyselina chinová, která se vylučuje močí a zabraňuje tak tvorbě ledvinových kamenů.

Abychom se dočkali těchto příznivých účinků a pomohli si tak od nepříjemných problémů, je zapotřebí konzumovat alespoň jednu plnou hrst brusinek nebo sklenku brusinkové šťávy denně. Vždy je lepší tomuto všemu předcházet a proto je toto doporučení myšleno jako prevence. S déle trvajícími problémy tohoto tipu neváhejte navštívit svého ošetřujícího lékaře.

brusinky sušené nutworld.cz

Mezi další účinky patří prevence zubního kazu a jiné, u kterých je zapotřebí další výzkum. Patří mezi ně prevence žaludečních vředů a zažívacích potíží, snížení hladiny cholesterolu a cukru v krvi a prevence kornatění tepen. Velkou pozornost vyvolaly laboratorní výzkumy, prokazující potlačení růstu nádorových buněk kyselinou ellagovou, obsaženou právě v brusinkách. Účinky v lidském organismu zatím nejsou jednoznačně prokázány.

 

Vitamíny a cenné látky v brusinkách 

Vitamíny a minerály

Množství ve 100 g (syrové plody)

% denní dávky

Vitamin C

13 mg

16 %

Vitamin A

60 IU (mezinár. jedn.)

9 %

Vitamin K

5 mg

6,5 %

Hořčík

6 mg

2 %

Mangan

0,15 mg

7 %

Fosfor

13 mg

1,9 %

Draslík

85 mg

1,8 %

 

Zdroj: en.wikipedia.org