Vše balíme čerstvě pro Vás. Dárečky vyrábíme ručně :) Děkujeme za Váš zájem.

Arašídy neboli podzemnice olejná - vše co byste o ní měli vědět

Je snad někdo, kdo by tento „oříšek“ neboli „burák“ neznal? Nenechte se zmást tvrzením hned v první větě. Arašídy nejsou oříšky. Arašídy jsou luštěninou schovanou v luscích Podzemnice olejné, která pochází z jižní Ameriky a její historie je dlouhá už šest tisíc let. Podle názvu můžeme odvodit, kde arašídy na rostlině najdeme. Pod zemí se ukrývají společně s kořeny, kde jsou v luscích chráněné a vyživované, než přijde čas pro jejich sklizeň.

podzemnice olejná lusky arašídy nutworldcz

Někteří se arašídům vyhýbají, kvůli jejich kalorické hodnotě. Ne vždy je třeba se řídit tabulkami plných čísel a pojmů. Z hlediska zdraví prospěšných látek se bavíme hlavně o tucích, které jsou zastoupeny téměř 50ti procenty. Ve 100g je 47g tuků, 26g bílkovin a 16g sacharidů. Jsou tedy i dobrým zdrojem bílkovin bez většího obsahu cukru. Přítomnost tuků zde není strašákem. Přiměřené množství nepražených, nesolených či jinak upravených ořechů jde ruku v ruce se zdravím.

Arašídy v sobě skrývají hned celou škálu vitamínů a minerálů. Ve velkém množství je zde obsažen hořčík, který je známý jako prostředek proti svalovým křečím a únavě svalů. Není tedy na škodu přidat „buráky“ do snídaně před fyzickou aktivitou. Dále v nich najdeme vápník, železo, fosfor, mangan, měď, zinek a selen. O selenu jste měli možnost si zde přečíst. Je tedy na místě upravit denní příjem para ořechů, kde je doporučeno množství tří ořechů. Jednorázový příjem vyššího množství selenu není tragédií, každodenní zvýšená dávka může být zdraví nebezpečná. Nesmíme zapomenout na skvělý antioxidant vitamin E a řadu vitamínů B, které jsou pro organismus nepostradatelné a doporučují se suplementovat. Jejich nedostatek má nepříznivý vliv na soustředění, správné trávení nebo na neefektivní hospodaření s cukrem v krvi. Dále zde máme kyselinu listovou, která je nedílnou součástí vývoje plodu u těhotných maminek.

kyslelina listova nutworld

Arašídy jsou výjimečné díky poměrně vzácné látce resveratrol. Přírodní antioxidant, jemuž je přiřazováno mnoho léčivých účinků na řadu onemocnění. Závěry jsou však kontroverzní, kde jedna skupina odborníků praví to a druhá zase ono. V nejlepším případě bychom se bavili o látce, která má vliv na kardiovaskulární systém a má preventivní účinky proti rakovině a má za následek dlouhověkost. Největší množství resveratrolu je obsaženo v červeném víně.

Tato luštěnina má však své velké minus. Je to silný alergen, který vyvolává slzení, vyrážku, otoky nebo průjem. V nejhorších případech jsou omezeny dýchací cesty, pokles krevního tlaku a celkový kolaps organismu. Alergií nicméně trpí pouhé půl procento populace a ve většině případů se projevuje jen mírnějšími příznaky. Nemusíte se ničeho bát, pokud na ně půjdete pomalu, včas zaručeně poznáte, zda je to správná či špatná cesta. Je zde spousta druhů oříšků a semínek, které budou skvělou a chutnou náhražkou této luštěniny.