Maliny mrazem sušené v hořké čokoládě 200g
Kód: 2307Související produkty
Detailní popis produktu
Složení: hořká čokoláda 90% (cukr, kakaová hmota, kakaové máslo, emulgátor: SOJOVÝ lecitin, přírodní vanilkové aroma), maliny 8%, glukózový sirup, leštící látky: arabská guma, šelak.
Alergeny vyznačeny ve složení velkým písmem.
Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém místě
Minimální trvanlivost: 06-07 měsíců
Země původu: Holandsko
ALERGENY: Produkt obsahuje mléko (laktózu) a výrobky z něj, sojové boby a výrobky z nich a může obsahovat obiloviny obsahující lepek a jádra podzemnice olejné.
energetická hodnota: |
2150kj /515kcal |
tuky: | 29g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 18g |
sacharidy: | 61g |
z toho cukry: | 48g |
bílkoviny: | 7g |
sůl: | 0,01g |
Lyofilizované a sušené ovoce
Ať už kvůli chuti, nebo z časových a skladovacích důvodů. Sušení ovoce je běžná věc. Zvládneme to sami doma, nebo koupit v každém obchodě. Od rozinek až po mango nebo rajčata. Ovoce a zelenina se dá sušit přirozenou formou v zemích s teplejším klimatem, kde se na sušení podílí pouze Slunce. Ovoce si můžeme usušit i doma v koupené sušičce, která během několika dní ovoce vysuší.
Vysušením ovoce zbavíme takřka 90% vody. Ovoce bude tímto procesem zakonzervované, prodlouží se tím tak jeho trvanlivost a zintenzivní chuť daného druhu ovoce. Využití takto upraveného ovoce je spousta. I mimo sezonu si můžeme dopřát švestky nebo meruňky, přidat je do dezertu či snídaňové kaše.
Stejně jako čerstvé ovoce má i sušené velké množství vitamínů a minerálů. Nevýhoda tohoto procesu je ztráta vitamínu C, který se vytratí kvůli teplotě během sušení.
Dalším procesem, o kterém se teď dozvíte více je lyofilizace, též sušení mrazem. Je to metoda sušení vlhkých materiálů od potravin až ke květinám či zvlhlým knihám. Principem je zde přeměna zmrzlé vody z pevného stavu do stavu plynného. To má za následek naprosté vysušení předmětu, který se tak stane lehčím, ale výživově totožným.
Co se ovoce týče, lyofilizace ho vysuší během 24-48h, nechá v něm veškeré zdraví prospěšné látky a prodlouží jeho trvanlivost. Takové brusinky vypadají po tomto procesu úplně stejně, jako čerstvé. Udrží si tvar, ale hmotnost několikanásobně zmenší. Takto upravené potraviny jsou ideální na cesty. Lyofilizací upravené potraviny se hodí do raw jídelníčku, jelikož zde nebyla překročena teplota 42℃. Teplota, které je při lyofilizaci dosahováno se pohybuje kolem -50℃.
Zajímavostí je lyofilizace květin pro aranžérské účely, kde květinám vydrží tvar i barevnost v řádech let. Proces trvá od 8 do 14ti dnů a jelikož je tento proces energeticky velmi náročný, cena takového produktu je pochopitelně vyšší.
Když bychom chtěli srovnávat tyto dva typy úpravy potravin, tak klasické sušení je finančně velmi nenáročné a člověk nemá takřka žádné omezení a cena sušeného produktu je znatelně nižší než v případě lyofilizace. Ta na druhou stranu potraviny neobere o žádné vitaminy, ani o vitamin C, který se při klasickém sušení vytratí kvůli vyšší teplotě.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Lyofilizované ovoce |
---|---|
Záruka: | 4 - 8 měsíců |
Hmotnost: | 0.2 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Nutworld.cz se specializuje na balení ořechů. semínek, sušeného ovoce a produktů z nich.
Mgr. Jan Vlček
Nutworld.cz
Lhota za Červeným Kostelcem, ul. Bratří Čapků 201
549 41
Naším cílem je mít vysokou kvalitu produktů, které si zamilujete a budete se k nám rádi vracet. Mimo jiné na našich stránkách najdete výrobky zdravé výživy, doplňky stravy, abychom Vám dokázali nabídnout co nejvíce na jednom místě.