Svět ořechů na dlani

Bazalka nať 30g

Kód: 1259
Neohodnoceno
Značka: Nutworld.cz
27 Kč 23,48 Kč bez DPH
Skladem

Plní funkci normálního trávení a kontrola tělesné hmotnosti. Nenahraditelná součást moderní kuchyně.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Bazalka se používá v různých kulturách po stovky let. Má mnoho zbůsobů použití, kromě vaření.

Pochází z tropických oblastí. U nás se pěstuje jako jednoletka v několika odrůdách.
Odrůdy se liší velikostí, barvou listů i vůni a chutí. Účinky a použití jsou téměř stejné.

V Indii je bazalka považovaná za posvátnou bylinku. Pomáhá duši v jejím putování do ráje.
Řekové a Římané používali vonné oleje z bazalky jako afrodiziakum.

Účinky.

  • Těžká jídla činí stravitelnými, podporuje chuť k jídlu, povzbuzuje činnost trávicích orgánů. Účinná i při zácpě.
  • Vysoký obsah silic, tříslovin, minerálních látek.
  • K normálnímu fungování metabolismu a při kontrole tělesné hmotnosti.
  • Působí proti stresu, pocitu úzkosti a nespavosti, uklidňující účinky.

Zevní použití: Při koupelích, obkladech, kloktání, bodnutí hmyzem. Inhalace při onemocnění dýchacích cest.
Silice v listech snížují svědění po bodnutí hmyzem.

Éterický olej z bazalky: Dodává energii, zahání únavu, stres a vyčerpanost.

Využití v kuchyni: V masových, zeleninových nebo houbových jídlech, těstovinách. Dodává pikantní chuť omeletám, salátům i pokrmům z rajčat nebo ryb.

Bazalkový čaj 
Doporučujeme použít jako kloktadlo nebo proti kašli. Pijeme 2x denně po malých doušcích.
Čaj též utišuje bolest a pomáhá při migréně.

Bazalkový olej
Potřebujeme: 
Lístky ze svazku bazalky natrhané nahrubo a 1 litr olivového oleje.
Postup: V třecí misce lístky rozdrtíme a přiléváme postupně olej. Přemístíme do vymyté, uzavíratelné lahve a dolijeme zbylým olejem. Můžeme i přisolit. Necháme stát dva týdny, občas protřepeme.
Používáme na ochucení jídla - zeleninových salátů, těstovin.
Vhodné i na masáže k uvolnění svalů.

Bazalkové pesto
Potřebujeme: 3 hrsti bazalkových lístků, 50 ml kvalitního olivového oleje, půl lžičky soli, 3 stroužky česneku, 50 g piniových oříšků (kešu nebo vlašských ořechů optimálně nepražených a nesolených), 4 lžíce nastrouhaného sýru. Postup: Bazalku v třecí misce rozetřeme se solí na hladkou pastu, hrubozrnná sůl pomáhá při tření. Postupně do kašičky přiléváme olej, poté přidáme česnek, oříšky a sýr. Stále třeme na hladkou hmotu. Můžeme dochutit solí a pepřem.
Použijeme: Omáčka na těstoviny. Na čerstvou bílou bagetu k snídani.
 

Doplňkové parametry

Kategorie: Koření
Záruka: 8 - 10 měsíců

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Nutworld.cz se specializuje na balení ořechů. semínek, sušeného ovoce a produktů z nich.