Vetší dárkové balení a sklenice nelze zasílat Zásilkovnou. Volba zůstane DPD nebo Česká pošta.Děkujeme za pochopení.

Lyofilizovaný ananas 30g

Kód: 167
Neohodnoceno
Značka: Vita Cup
69 Kč 60 Kč bez DPH
Skladem

Lyofilizace je proces sušení ovoce mrazem. Ovoce je nejdříve prudce zmraženo a následně sušeno při nižším tlaku, kde se voda z ovoce mění v páru a ovoce si tak zachovává svou přirozenou strukturu, barvu, vůni a především nutriční hodnotu včetně všech vitamínů a minerálů obsažených v čerstvém ovoci.

Detailní informace

Detailní popis produktu

  • Administrativní řazení: sušené ovoce - jednodruhové.
  • Alergeny: produkt neobsahuje žádné alergeny. 
  • Složení: ananas 100 %.
  • Skladování: skladujte v suchu při teplotě nejvýše 22 °C a relativní vlhkosti nejvýše 70 %
  • země původu: Thajsko
  • Země výroby v ČR
  • Uporoznění: mrazem sušené ovoce je velice náchylné na vlhkost.
    Po otevření sáčku ihned spotřebujte.
  • Nutriční hodnoty:
Nutriční hodnoty na 100g:
Energetická hodnota 1574 kJ/376 kcal
Bílkoviny 0 g
Tuky 0 g
Nasycené mastné kyseliny  0 g
Sacharidy 89,4 g
Z toho cukry 0 g
Vláknina 0 g
Sůl 0 g

 

VĚDĚLI JSTE, ŽE

Lyofilizované a sušené ovoce

Ať už kvůli chuti, nebo z časových a skladovacích důvodů. Sušení ovoce je běžná věc. Zvládneme to sami doma, nebo koupit v každém obchodě. Od rozinek až po mango nebo rajčata. Ovoce a zelenina se dá sušit přirozenou formou v zemích s teplejším klimatem, kde se na sušení podílí pouze Slunce. Ovoce si můžeme usušit i doma v koupené sušičce, která během několika dní ovoce vysuší.

Vysušením ovoce zbavíme takřka 90% vody. Ovoce bude tímto procesem zakonzervované, prodlouží se tím tak jeho trvanlivost a zintenzivní chuť daného druhu ovoce. Využití takto upraveného ovoce je spousta. I mimo sezonu si můžeme dopřát švestky nebo meruňky, přidat je do dezertu či snídaňové kaše.

Stejně jako čerstvé ovoce má i sušené velké množství vitamínů a minerálů. Nevýhoda tohoto procesu je ztráta vitamínu C, který se vytratí kvůli teplotě během sušení.

Dalším procesem, o kterém se teď dozvíte více je lyofilizace, též sušení mrazem. Je to metoda sušení vlhkých materiálů od potravin až ke květinám či zvlhlým knihám. Principem je zde přeměna zmrzlé vody z pevného stavu do stavu plynného. To má za následek naprosté vysušení předmětu, který se tak stane lehčím, ale výživově totožným.

Co se ovoce týče, lyofilizace ho vysuší během 24-48h, nechá v něm veškeré zdraví prospěšné látky a prodlouží jeho trvanlivost. Takové brusinky vypadají po tomto procesu úplně stejně, jako čerstvé. Udrží si tvar, ale hmotnost několikanásobně zmenší. Takto upravené potraviny jsou ideální na cesty. Lyofilizací upravené potraviny se hodí do raw jídelníčku, jelikož zde nebyla překročena teplota 42℃. Teplota, které je při lyofilizaci dosahováno se pohybuje kolem -50℃.

Zajímavostí je lyofilizace květin pro aranžérské účely, kde květinám vydrží tvar i barevnost v řádech let. Proces trvá od 8 do 14ti dnů a jelikož je tento proces energeticky velmi náročný, cena takového produktu je pochopitelně vyšší.

Když bychom chtěli srovnávat tyto dva typy úpravy potravin, tak klasické sušení je finančně velmi nenáročné a člověk nemá takřka žádné omezení a cena sušeného produktu je znatelně nižší než v případě lyofilizace. Ta na druhou stranu potraviny neobere o žádné vitaminy, ani o vitamin C, který se při klasickém sušení vytratí kvůli vyšší teplotě.



Doplňkové parametry

Kategorie: Ananas
Záruka: 8 - 10 měsíců
Hmotnost: 0.03 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

K-SERVIS PRAHA, a.s. K Vypichu 503  Rudná, 252 19  Czech Republic